Kristalhelder uitgelegd: Hoe beschermt het mondmasker tegen het coronavirus?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De verplichting om een mondmasker te dragen werd de afgelopen dagen flink uitgebreid. Het dragen van een masker is dan ook bijzonder belangrijk om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan en het werkt in twee richtingen.

“De persoon die het mondmasker draagt, kan geen druppeltjes in de buurt verspreiden. We spreken dan over het type druppeltjes dat slechts korte tijd in de lucht blijft en niet verder gaat dan anderhalve meter”, legt viroloog Jean-Pierre Hernalsteens (VUB) uit aan Redactie24.

“Er zijn internationale gegevens dat het ook in de omgekeerde richting zou werken en dat de persoon die het mondmasker draagt op zijn beurt minder makkelijk besmet wordt. Dit hangt wel sterk af van de kwaliteit, het materiaal waarvan het masker is gemaakt.”

Als een mondmasker er al voor zorgt dat je een kleinere dosis van het virus opneemt, is dat reeds een belangrijke bescherming. “Eén van de elementen die belangrijk zijn bij ziekteverwekkers is de hoeveelheid ziekteverwekkende organismen die terechtkomt bij de patiënt.”

Hoeveelheid van het virus

“Wanneer iemand een kleinere dosis van het virus heeft, is de kans groter dat het immuunsysteem kan ingrijpen en de persoon helemaal niet ziek wordt of minder ziek wordt.”

“Als men die dosis zelfs maar een beetje vermindert door een mondmasker te dragen, zal men volgens mij minder snel ziek worden. Niet enkel het geïnfecteerd worden is belangrijk, maar ook de hoeveelheid van die organismen.”