Stokken in de wielen van De Wever en Magnette? "Twijfelachtig dat Open Vld daarin meegaat"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De vorming van een federale regering leek in een stroomversnelling te komen. De gesprekken tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette zijn een succes. Maar sinds enkele dagen duikt er een nieuw probleem op.

Meer dan een jaar na de verkiezingen zijn N-VA en PS er in volle coronacrisis eindelijk klaar voor om samen een coalitie te vormen. Ze krijgen alvast de steun van SP.A, CD&V en CDH, maar een zesde partner vinden om aan een meerderheid te geraken, is vooralsnog een probleem.

“Ik spreek niet graag uit of dit kans op slagen heeft of niet, maar als je de machtsverhoudingen bekijkt is de as tussen N-VA en PS de meest logische. N-VA is nog altijd de grootste Vlaamse partij", zegt politicoloog Johan Ackaert (UHasselt) aan Redactie24.

“Als ik terugblik naar vroeger, dan had je de as tussen CVP, later CD&V en de PS. De vraag is of N-VA die rol aan Vlaamse kant kan overnemen om met de overkant in dialoog te gaan en compromissen te sluiten.”

PS onder druk van PTB

“Het probleem voor PS is dat men in Wallonië zwaar onder druk staat van PTB, een zeer linkse partij en de vraag is in welke mate er bewegingsruimte is.”

Open Vld en MR

De voorbije dagen kwam het tot een clash tussen de preformateurs en de liberale partijen Open Vld en MR. De vraag is of Open Vld zijn Franstalige zusterpartij wil lossen om in de regering te stappen.

“PS en N-VA volstaan niet en hebben ze nog andere partijen nodig en daar ligt de knoop nu. Wat is de positie van de liberalen? Ik heb de indruk dat PS de MR het liefst zou laten vallen, maar wil Open Vld daarin meegaan? Dat is toch twijfelachtig.”