Jean-Marie Dedecker weet wie het wordt: "Hij moet zijn borst natmaken en premier worden"

door: STS
Politicus Jean-Marie Dedecker
Afbeelding bron: Photonews
Onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker denkt niet dat een coalitie met de groenen écht mogelijk is. Volgens hem gaat het om een schijnmanoeuvre van Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA). Die laatste moet volgens hem de nieuwe eerste minister worden.

"De PS en de N-VA, dat kan je vergelijken met water en olie; dat kan niet gemengd worden, maar ze kunnen naast elkaar bestaan. Maar N-VA en Ecolo, dat is water en vuur", zei Dedecker op Radio 1.

Tegelijk denkt hij dat de Open Vld de MR uiteindelijk zal moeten lossen. "Ik denk dat Open Vld met de rug tegen de muur staat. In het begin van de regeringsvorming heeft Gwendolyn Rutten met de belofte om premier te mogen worden alles aanvaard van de PS. Voor Egbert Lachaert is het springen of verdrinken, want als er nieuwe verkiezingen komen, schuurt zijn partij tegen de kiesdrempel aan."

Bart De Wever

"PS en N-VA zijn een beetje veroordeeld om met elkaar te regeren, maar ze kunnen zich vinden in de economische relance na de coronacrisis. Zolang ze niet beginnen over allerlei details. Ik denk dat er nog een tweede voorwaarde is voor de N-VA om het geloofwaardig te doen slagen en dat is dat Bart De Wever zijn borst natmaakt en zelf premier wordt. Hij moet het zelf doen."