Kleurcodes krijgen tonnen kritiek: “Morgen komen we met nieuw systeem”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Vanaf morgen wordt het kleurensysteem om de coronaveiligheid van landen of regio’s aan te duiden aangepast.

Volgens De Standaard wordt de procedure aangepast en dat wordt ondertussen ook bevestigd door FOD Volksgezondheid. De voorbije weken was er heel wat kritiek op het systeem, niet in het minst van landen die een hoge score kregen. De laatste rel dateert van afgelopen weekend met Zwitserland.

“De procedure wordt morgen aangepast”, bevestigt Vinciane Charlier, woordvoerster van de FOD Volksgezondheid aan De Standaard. Niet toevallig gaat dit gepaard met een nieuwe vergadering van Celeval. Steven Van Gucht is de komende 14 dagen voorzitter van Celeval en geeft na de vergadering van morgen meer uitleg.

De FOD Volksgezondheid neemt alvast geen verantwoordelijkheid voor de kleurcodes. Welke criteria daarbij gehanteerd worden, is nergens beschreven. “Wij brengen enkel de boodschap over”, vult Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan. “Het is de evaluatiecel die alles in kaart brengt en de knopen doorhakt. We doen beroep op de experts omdat we veel belang hechten aan het epidemiologisch kader.”