Winkelkar ontsmetten heeft geen zin: “We moeten normaal blijven doen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Onderzoekers waarschuwen dat het geen zin heeft om met een smetvrees te leven. Besmetting via contact met voorwerpen is heel uitzonderlijk.

Sinds het begin van de coronacrisis wordt aan supermarkten massaal ingezet op het ontsmetten van winkelkarretjes. Iets wat volgens onderzoekers geen zin heeft. “Virus gaat via de lucht en druppeltjes, niet via de winkelkar,” stelt onderzoeker Emanuel Goldman aan Het Nieuwsblad.

Toch zijn heel veel mensen bang van het winkelkarretje en ontsmetten ze zelf vaak de handvaten. “Er zouden al 100 mensen moeten niezen op één plek om die concentratie achter te laten. Enkel als een patiënt hoest of niest op een oppervlakte en een ander zou deze plek binnen de twee uur aanraken, is het mogelijk om het virus over te brengen.”

Ook Marc Van Ranst bevestigt dat het nagenoeg onmogelijk is om zo besmet te geraken met het coronavirus. “We mogen geen smetvrees krijgen. Ik zie dat sommige mensen daar heel ver in gaan en dat is niet gezond. Zolang iedereen zijn handen wast, is er geen probleem. We moeten normaal blijven doen.”