Crisiscentrum geeft mentaal duwtje in de rug: “U bent echt niet saai of asociaal”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Op de persconferentie van Sciensano naar aanleiding van de coronacijfers werd vandaag bijzondere aandacht besteed aan de mentale toestand van de mensen.

Het coronavirus domineert nu al maanden ons leven en dat weegt duidelijk door op de bevolking. Dat beseffen ze ook bij het crisiscentrum. "Erken je gevoelens, en durf hierover praten, met vrienden, familie of gespecialiseerde organisaties", zegt woordvoerder Yves Stevens. "Neem ook tijd om op een gezonde manier te ontspannen, en geniet deze dagen van de mooie zomerdagen.”

Toch moeten de maatregelen goed opgevolgd worden, ook tijdens de vakantie en met mooi weer. "Misschien ontvangt u een uitnodiging voor een barbecue of feestje, of vragen vrienden je mee op café. Durf nee te zeggen tegen dergelijke uitnodigingen, ook al is de verleiding groot.”

Want het is vooral op informele momenten dat het virus toeslaat volgens Stevens. “Zulke activiteiten zijn in de huidige omstandigheden een te groot risico en ze overstijgen onze sociale bubbel. U bent echt niet saai of asociaal, maar u neemt uw verantwoordelijkheid op.”