Mijn grootmoeder mag geen ventilator gebruiken: “Gevaar voor corona”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De kleinzoon begrijpt niet dat zijn hoogbejaarde grootmoeder in een woonzorgcentrum in Wilrijk geen ventilator mag gebruiken tijdens deze hittegolf.

De man liet zijn verhaal horen aan ATV. De hoogbejaarde vrouw die met hart- en longproblemen kampt, gaf aan dat een ventilator één van de weinige dingen is die echt voor afkoeling zorgen tijdens deze hittegolf.

Johan De Muynck, algemeen directeur van Zorgbedrijf Antwerpen, bevestigt dat er geen ventilatoren gebruikt mogen worden. “Uiteindelijk is de impact van ventilatoren beperkt. Onze woonzorgcentra zijn voorzien van gekoelde ruimtes met airconditioning. Er zijn ook tal van maatregelen die we nemen om ervoor te zorgen dat onze bewoners voldoende drinken en verkoeling krijgen. Denk maar aan voetbadjes en ijsjes”, vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

Volgens Agenschap Zorg en Gezondheid worden ventilatoren niet verboden. Hoewel er geen bewijs is, kunnen ventilatoren het coronavirus verspreiden. “Bij airconditioningsystemen waarbij buitenlucht wordt aangezogen, stelt het probleem zich minder. Het gaat in deze vooral over de verplaatsing van de binnenlucht. Ventilatoren worden dus afgeraden in gemeenschappelijke ruimtes waar meerdere mensen samenkomen”, zegt woordvoerder Moonens.