Ook burgemeester Houthalen-Helchteren grijpt drastisch in: "Ik wil geen risico nemen"

door: MRO
Afbeelding bron: Gemeente Houthalen-Helchteren
Gisteren ontstond er een incident aan De Plas in Kelchterhoef. De burgemeester van Houthalen-Helchteren besloot daarop om De Plas te sluiten tot nader order. Hij wil de rust doen terugkeren. Hij neemt geen risico’s en de veiligheid van de bezoekers primeert voor hem.

“Tot nader order gaan we we De Plas gesloten houden. We wachten de komende dagen af. De politie handhaaft de sluiting en vrijdag doen we een evaluatie”, licht Alain Yzermans, burgemeester van Houthalen-Helchteren, toe aan onze redactie.

“We hadden de opstoot onmiddellijk onder controle, maar we voelden de voorbije dagen al een grote instroom van mensen. Er is tot nu toe niets ernstig gebeurd, maar ik wil geen enkel risico nemen.”

Geen verband met de situatie aan de kust van dit weekend

“De situatie van dit weekend aan de kust heeft niet meegespeeld in onze beslissing. Zelf bekijken we de situatie aan De Plas van dag tot dag. Alles draaide goed en is coronaproof georganiseerd, maar dergelijke incidenten willen we hier niet hebben.”

“Er zijn identificaties gebeurd van de betrokkenen en daar zal nog een rapport van komen. Bij ons was het maar een kortstondige opstoot die direct in de kiem is gesmoord.”

Cooldown inlassen

“We voelden de voorbije periode wel aan dat we aan de grens van onze capaciteit zaten op het terrein en hadden we onze draagkracht bereikt. Om die reden hebben we in overleg met de gouverneur en de politie beslist om het domein te sluiten. Nadat wat gisteren gebeurd is, mede door de oververhitting, is het nu raadzaam om even een soort cooldown periode in te lassen.”

Nu kan niemand nog verkoeling komen zoeken aan De Plas, is de beslissing niet te verregaand? “De keuze voor de veiligheid heeft geprimeerd bij het nemen van deze beslissing."

"Indien we vandaag niet gehandeld hadden en later zou er toch nog een incident voorvallen, dan zou de kritiek even hard zijn geweest. Belangrijk is om alles nu tot rust te laten komen en de volgende dagen te bekijken hoe we de zaak verder zullen aanpakken.”