Griepepidemie op komst naar ons land: "Het is nu eenmaal iets ernstigs"

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De kerstvakantie is voorbij en dan komt de griep eraan. “Op het werk en op school komen dan opnieuw veel meer mensen met elkaar in contact”, zegt viroloog en griepcommissaris Marc Van Ranst. "Over enkele weken zal dat al tot een epidemie leiden.”

In Groot-Brittannië is de griep al uitgebroken en spreekt men over de "dodelijkste griep in 50 jaar tijd". De griep maakte er immers al doden. Ook werden 55.000 operaties geschrapt in ziekenhuizen om plaats te maken. 

Nu is de 'Aussie flu', zoals die wordt genoemd, ook op komst naar ons land. “Het komt oorspronkelijk uit Australië”, zegt Van Ranst. “Daar sloeg die griep twee keer zo hard toe als een normale.” In Australië stierven 300 mensen nadat die was uitgebroken. 

Toch hoeven we in ons land niet te panikeren. . “Elke griep maakt doden. Ook bij ons sterven jaarlijks 100 tot 1.000 mensen aan de griep. Het is nu eenmaal iets ernstigs. Hoe ernstig deze wordt, is moeilijk te voorspellen op basis van wat in andere landen gebeurde. Wat in ons voordeel speelt, is dat we al voorbij Nieuwjaar zijn zonder erg veel nieuwe gevallen. Dat is namelijk een cruciaal moment, want iedereen kust elkaar of geeft de hand.”

“Nu zitten we aan een nieuw cruciaal punt”, zegt Van Ranst. “Het school- en werkjaar hervat. Nu zal het virus zich volgens mij wel verspreiden. Ik voorspel dat binnen dit en drie weken er een epidemie is waarbij drie tot tien procent van de bevolking de griep krijgt.”