Sven Nys luidt de alarmbel: "We staan aan de rand van de afgrond"

bron: Sporza
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Sven Nys maakt zich ernstig zorgen. De voormalige veldrijder is druk in de weer met de toekomst van het Belgische wielrennen. "Als het beleid niet herzien wordt, dan staan we binnen enkele jaren aan de afgrond", zegt Nys aan Sporza.

"Ik sta nu aan de andere kant van het wielrennen en merk fel dat heel wat wedstrijden verdwijnen en dat wielerclubs het moeilijk hebben en vaak gefrustreerd zijn. In mijn buurt waren er vroeger in elk dorp wedstrijden, nu schiet daar niets meer van over. Dat is allemaal aan het verdwijnen”, aldus Nys.

Nys vindt er meer moet ingezet worden om de vrijwilligers van de verschillende wielerclubs tevreden te houden. “Clubs moeten voor hun inspanningen beloond worden”, zegt hij. Zo zou er een compensatie moeten komen voor de opleiding en het verlies van wielertalenten. 

“De wielersport begint bij de basis, je kunt niet alleen topploegen hebben. Als we die onderbouw niet meer hebben, zullen we op den duur ook geen toppers meer hebben. Als we nu dezelfde fouten blijven maken, gaan we op termijn allemaal de afgrond in. Dat doet pijn aan mijn hart.”