Opgelet voor valse berichten van vrienden: “Oplichters maken gebruik van slimme truc”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Foter
Wie een WhatsApp-bericht krijgt van vrienden let maar beter twee keer op. Oplichters hebben immers een slimme truc gevonden om mensen op te lichten.

Wie een van een vriend een WhatsApp-berichtkrijgt met een cadeaukaart van Delhaize moet bijzonder goed oppassen. Wellicht willen oplichters van jou hun volgende slachtoffer maken. “Phishing via mail en telefoon is al gebruikelijk. Maar nu viseren ze steeds meer WhatsApp”, zegt woordvoerder Andries Bomans van SafeOnWeb.

“Delhaize viert zijn 26-jarige bestaan en ze geven cadeaukaart van 250 euro weg. Ik heb er net één hier gekregen", staat in zo'n bericht van een oplichter te lezen. Achter de tekst volgt een link waarop de ontvanger kan klikken. 

“De link die in zo’n WhatsApp-bericht wordt meegestuurd is frauduleus. Wie toch doorklikt, komt op een formulier waarbij je persoonlijke gegevens moet invullen. Soms zijn dat adresgegevens, maar vaak zijn dat ook bankgegevens. Cybercriminelen verkopen die gegevens vervolgens door aan spammers op de zwarte markt. Hun hoofddoel is dus geld verdienen met jouw gegevens”, zegt Andries Bosmans van SafeOnWeb. 

SafeOnWeb roept massaal op om niet op de link te klikken en al zeker het bericht niet verder te verspreiden. “Wie een verdachte boodschap ontvangt, kan dat melden aan verdacht@safeonweb.be en het bericht nadien best verwijderen. Wie toch in de val is getrapt, neemt best zo snel mogelijk contact op met de politie."