Anderlecht zit in zware financiële problemen

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het gaat niet goed met RSC Anderlecht. Vorig seizoen leed paars-wit een exploitatieverlies van maar liefst 42 miljoen euro. Dat komt onder meer door veel te hoge lonen en te hoge vergoedingen voor makelaars. Enkel dankzij miljoenentransfers als die van Tielemans kon een financiële put vermeden worden.

Marc Coucke treft bij zijn komst een financieel slagveld aan. "Op de rug van Anderlecht zijn de makelaars de afgelopen jaren rijk geworden", schrijft Het Nieuwsblad. "Alles wat er binnenkwam aan transferwinsten - 100 miljoen euro in tien jaar tijd - vloeide zo goed als integraal terug naar deze makelaars en naar hogere spelerslonen. Ter info: Mogi Bayat handelde een kwart van alle transfers af tussen 2015 en 2017."

Anderlecht verwaarloosde de omzet de afgelopen jaren en daardoor zit paars-wit nog steeds op het niveau van tien jaar geleden. Club Brugge werkte hier de afgelopen jaren wel sterk aan en daar is de omzet nu hoger dan bij RSCA. Door het aanhoudende slechte beleid is de loondruk naar ongezonde en ongekende hoogtes getild. Elk seizoen dat Anderlecht geen uitgaande transfers realiseert of geen Champions League haalt, zou het 40 miljoen euro verlies boeken als de kosten gelijk blijven.

Vorig seizoen moest Anderlecht plots een lening van 20 miljoen euro vragen bij Alexandre Vandamme, de mysterieuze miljardair die aandeelhouders is van AB Inbev en Anderlecht. Hij deed dat echter niet zonder voorwaarden. Vandamme bedong dat deze lening vanaf 1 januari 2018 automatisch zou geconverteerd worden in aandelen. Geen wonder dus dat Vanden Stock en anderen zo snel mogelijk hun aandelen wilden verkopen.

Dat dit nu aan het licht komt, komt niet voor iedereen als een verrassing. Sommigen vallen echt niet uit de lucht. “Geen verrassing, die vaststelling”, zegt iemand die de jongste jaren zicht had op de licentiedossiers. “Ik was soms zelfs echt verbaasd dat Anderlecht zijn licentie kreeg.”