Kersverse mama sterft enkele weken na bevalling: "Cruciale vergissing in ziekenhuis"

door: STS
Zwanger - zwangerschap - baby
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)

Een jonge vrouw is enkele dagen nadat ze was bevallen, overleden. Het ziekenhuis had haar huiswaarts gestuurd met een bloedklonter en onvoldoende medicijnen.

De 20-jarige Bethany Katie Barker, uit het Engelse Thornby, beviel via een keizersnede in het Universitair Ziekenhuis van North Tees. Maar drie weken later overleed ze.

In de rechtbank vertelde een medewerker van het ziekenhuis dat een jonge dokter haar niet de juiste dosis Tinzaparine had voorgeschreven, in verhouding tot het gewicht van de patiënte. Het medicijn dient om de vorming van bloedklonters te voorkomen.

Hoewel een andere dokter de vergissing opmerkte en de juiste dosis voorschreef, werden beide instructies doorgegeven, waarna de vroedvrouw de patiënte huiswaarts stuurde met het eerste, onjuiste, voorschrift.

Antibiotica

Tien dagen na haar ontslag uit het ziekenhuis, vertelde Barker aan haar vroedvrouw dat ze pijn in haar borstkas en onderbeen voelde. Ze werd in het ziekenhuis opgenomen omdat er vermoed werd dat ze een bloedklonter had. Maar ze kreeg de diagnose 'longontsteking' en werd met antibiotica naar huis gestuurd.

Longembolie

Enkele dagen later vond haar schoonmoeder haar op de vloer. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed dezelfde dag nog, aan een longembolie en een longinfarct. "De gemiste kansen om een longembolie te voorkomen, op te sporen en te behandelen, droegen bij aan de dood van mevrouw Barker", citeert Metro de lijkschouwer. Het betrokken ziekenhuis gaat de procedures aanpassen, zodat een soortgelijke vergissing niet meer kan gebeuren.