Bijna 1 op 5 Vlamingen doet het wanneer men op reis vertrekt: “Eén van de meest onderschatte gevaren in het verkeer”

door: PMN
Autorijden - rijles
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het is weer de tijd van het jaar dat we op reis vertrekken. Heel wat mensen trekken naar de zon. Dat zorgt ook wel voor stress.

Uit een onderzoek van VAB bij 2.000 Vlamingen blijkt dat 8 op 10 stress heeft om met de auto op reis te gaan. Zo’n 27% van de ondervraagden heeft schrik voor files en 19,5% voor autopech. De auto blijft bij de Vlaming dus het favoriete transportmiddel om op reis te gaan.

Als je met de auto op reis gaat is het altijd hopen dat je geen files hebt op weg naar het zuiden. Dat kan de reis uren vertragen. Het is net dat wat je niet wil.

Een gouden tip om files richting het zuiden te vermijden is op zondag te vertrekken

VAB geeft wel wat tips hoe je files op weg naar het zuiden kan vermijden. “Een gouden tip is om op zondag te vertrekken. Het is de ideale vertrekdag als je files wil vermijden.”

Wat ook kan helpen is om in de voormiddag te vertrekken. “Als je om 9 uur in Antwerpen vertrekt richting Provence, dan kom je op de grootste knelpunten (A6, A7, A9) gemiddeld aan rond 15 uur. De meeste files in Frankrijk beginnen in omvang te minderen rond 13 uur. Wie echter nog een beetje langer wacht en pas rond 12 uur vertrekt, zal de grootste files vermijden.”

Bijna 1 op 5 van de Vlamingen vertrekt ‘s nachts. VAB raadt je aan om dit niet te doen. “Slaperigheid is namelijk één van de meest onderschatte gevaren in het verkeer. ’s Nachts rijden lijkt misschien een goed idee omdat het rustiger is op de weg, maar dat is het niet.”

“Doordat de meeste autosnelwegen niet verlicht zijn, kan er door de duisternis sneller concentratieverlies optreden. Uit statistieken blijkt ook dat ongevallen die ’s nachts gebeuren vaak ernstiger zijn.”

Tags vakantie