Brief van schooldirectie over kledij van meisjes zorgt voor ophef

door: BVDO
leerkracht en leerling met mondmasker
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Net voor het weekend stuurde de directie van een Waalse katholieke school een brief naar alle ouders over de kledij die meisjes dragen. Die zorgt voor de nodige ophef in Wallonië.

Het is de Waalse krant La Dernière Heure die met de brief naar buiten komt. De school roept op om "bijzondere aandacht te besteden aan de outfits van vrouwelijke leerlingen.” En letterlijk gaat het als volgt verder: “Sommigen van hen dragen decolletés of zeer korte bloesjes die de aandacht trekken van jonge mannelijke studenten die midden in een hormonale maalstroom zitten," klinkt het.

De directie zegt bang te zijn voor agressie tegen de meisjes in de buurt van de school. “En tegen die tijd zal het te laat zijn," voegt men er nog aan toe. “We gaan dan ook op jacht naar ongeschikte kledij om hen te beschermen.”

De Waalse minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) reageerde al dat deze brief haar zorgen baart: “Jonge meisjes worden karikaturaal voorgesteld als verleidsters ten overstaan van jongens die ten prooi vallen aan hun hormonen. Dit is niet alleen een genderstereotype, maar ook zorgwekkend omdat een dergelijke redenering, in extreme gevallen, kan leiden tot het rechtvaardigen van seksuele agressie door van slachtoffers daders te maken”, zei de minister.