CM-voorzitter doet opvallend voorstel: "Die mensen moeten minder terugkrijgen van ziekenfonds"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Luc Van Gorp, de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit, vindt dat mensen die meer verdienen minder moeten terugkrijgen van het ziekenfonds, en omgekeerd.

Uit een studie van CM Gezondheidsfonds, die 4,5 miljoen CM-leden opdeelde in 20.000 wijken, blijkt dat er een rechtstreeks verband is tussen inkomen en gezondheid.

"De gezondheid van mensen verslechtert drastisch naarmate het inkomen van de wijk afneemt", zegt Luc Van Gorp. "De onderzoeksresultaten zijn alarmerend."

"Wie in een arme wijk woont, heeft 1,8 keer (80 procent) meer kans om binnen het jaar te overlijden (alle oorzaken samen) dan wie in de rijkste wijken woont."

"Mensen die in arme wijken wonen hebben ook een hoger risico om verschillende chronische aandoeningen te ontwikkelen. Inwoners van de armste wijken hebben bijvoorbeeld 51% meer kans op diabetes in vergelijking met inwoners van de rijkste wijken. Het risico om in invaliditeit te geraken is 2,5 keer (150%) hoger. Mensen in arme wijken stellen preventieve zorg ook vaker uit."

Inkomen

"Iedereen moet betalen naargelang hun draagkracht", vindt Van Gorp. "Er wordt momenteel enkel een onderscheid gemaakt tussen mensen met of zonder de Verhoogde Tegemoetkoming. Dit strookt niet met de reële behoeften van de bevolking."

"Moet het gezondheidsbeleid in ons land meer samenhangen met het inkomen van patiënten, wetende dat de zorgbehoefte afhankelijk is van het inkomensniveau, met meer tussentrappen voor terugbetaling en ondersteuning? Dat debat moeten we moeten we voeren met deze studie in de hand."