Hartspecialist doet dringende oproep aan iedereen: "Niet mee wachten, dat is ruim te laat"

door: STS
Hartaanval
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een hartspecialist doet enkele belangrijke oproepen aan de bevolking. Zoals op tijd naar je hart laten kijken - en dat dient op jongere leeftijd te gebeuren dan je zou denken.

"Je moet levenslang voor je hart zorgen", benadrukt professor Paul Dendale, hartspecialist aan de Universiteit van Hasselt, in een podcast van de Universiteit van Vlaanderen.

"Je moet in elk stadium van je leven goed zorg dragen voor je hart. Het begint al voor de conceptie: als je moeder of vader rookt of overgewicht heeft, dan heeft dat al een bepaalde invloed."

Ook jongvolwassenen kunnen al aderverkalking krijgen. "De tekenen beginnen meestal heel discreet, en ze worden pas duidelijk als ze heel uitgesproken zijn."

Dendale benadrukt dat je dus niet moet wachten tot er iets gebeurt om naar je hart te laten kijken. En wie jong is, moet dit ook al laten doen. Wachten tot rond je 40ste is volgens de professor ruim te laat.

Om zorg te dragen voor je hart moet je ervoor zorgen dat je geen overgewicht hebt en slechte gewoontes als roken en alcohol drinken achterwege laten. Voldoende lichaamsbeweging is ook belangrijk.