Cardioloog waarschuwt: "Ga aub niet meer joggen in de stad, levensgevaarlijk!"

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Een cardioloog wil de mensen die graag eens gaan joggen een stevige waarschuwing geven. "Ga niet meer joggen in de stad!", luidt de boodschap. Door de slechte luchtkwaliteit heb je een veel grotere kans op een hartinfarct.

De luchtkwaliteit in de steden in België, waar dieselauto's populair zijn, is acuut verslechterd, waardoor er ook een toename is van het risico op een hartinfarct. 

Uit cijfers van de studie van de Belgische cardioloog Jean-François Argacha, is zelfs gebleken dat bij elke toename van 10 microgram fijn stof per kubieke meter, de volgende 24 uur er 2,8% meer risico is op een ernstig infarct met een volledige afsluiting van een kransslagader. En 10 microgram NO2 (stikstofdioxide) per kubieke meter zorgt zelfs voor 5,1% meer risico op een hartaanval. 

"Als je gaat joggen, doe het dan op het platteland, langs velden of in bossen, maar niet in een stedelijk milieu", klinkt het. En daar wordt nog een stevige boodschap voor de overheid aan toegevoegd: "Mondmaskers zullen het effect van NO2-gas niet kunnen voorkomen. Het zal moeten komen van politieke beslissingen."