Iedereen weet het maar toch lappen verschillende autobestuurders deze regel aan hun laars: “Boete tot 174 euro”

door: PMN
Flitspaal - verkeersovertreding - verkeersboete
Afbeelding bron: Photonews

Hoe veilig ben je als voetganger op een voetpad? Die vraag stelden Andy Peelman en Dina Tersago zich in het VTM-programma ‘Ze Zeggen Dat’. Een autobestuurder moet ook altijd voorrang verlenen aan een voetganger op het fietspad.

Andy Peelman en Dina Tersago gingen met vrijwilligers zeshonderd keer een voetpad over. Uit die steekproef blijkt dat vier op tien automobilisten geen voorrang verleenden, schrijft Het Laatste Nieuws.

Stef Willems van VIAS, de Belgische organisatie voor verkeersveiligheid, geeft er meer uitleg over. “Als er op minder dan twintig meter een zebrapad ligt, moet je dat als voetganger gebruiken.”

Wie een voetganger geen voorrang verleent op zebrapad riskeert boete van 174 euro

“Een voetganger heeft niet automatisch voorrang. De autobestuurder moet voorrang verlenen. Dat is een belangrijke nuance want voetgangers denken dat ze automatisch voorrang hebben.”

Wie niet stopt voor een voetganger op het zebrapad riskeert een boete. “Dat is een boete van de derde graad”, merkt Willems op. “Het is dus een zware verkeersovertreding.”

“Zo’n boete bedraagt 174 euro plus 10,02 euro administratiekosten. Dat geldt ook voor fietsers die het zebrapad naderen: als je met de fiets op pad bent, hoor je ook voorrang te verlenen aan voetgangers.”

“En voetgangers die oversteken kunnen tijdens het oversteken ook altijd best naar links en rechts blijven kijken. Het kan best zijn dat auto’s, fietsers en brommers uit één richting stoppen, maar dat de voertuigen uit de andere richting gewoon doorrijden.”

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp