Rokers zullen zich moeten aanpassen: "We verwachten een mentaliteitsverandering"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Twee Vlaamse gemeenten hebben een rookverbod ingesteld op bepaalde plaatsen. Dat gebeurde naar aanleiding van de Werelddag zonder Tabak, op 31 mei.

Het gaat om de twee Oost-Vlaamse gemeenten Denderleeuw en Sint-Lievens-Houtem. In eerstgenoemde gemeente mag nu niet meer gerookt worden bij twaalf speelpleintjes.

"Roken is niet gezond. We zouden willen dat geen enkel kind nog aangezet wordt tot roken door het zien van mensen die roken", zei schepen van Jeugd Sofie Renders op TV Oost.

In Sint-Lievens-Houtem mag er niet meer gerookt worden in de omgeving van een school. "We verwachten een bepaalde mentaliteitsverandering bij de burgers", vertelde jeugdconsulent Kevin De Waele aan de regionale zender.

"Het is niet vanzelfsprekend voor iemand die rookt om dat zomaar achterwege te laten of om er zich van bewust te zijn: 'Waar en wanneer rook ik?'"

"Ik denk dat dit een eerste stap is om aan de schoolpoort de sigaret even achterwege te laten en die bewuste keuze te maken voor onze kinderen, die we allemaal heel graag willen zien opgroeien als niet-roker."