Safeonweb waarschuwt: "Valse wedstrijd, trap niet in de val en verwijder het bericht"

door: STS
Laptop - oplichting - online
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Safeonweb waarschuwt voor een nieuwe truc van cybercriminelen. Die hebben de Facebookpagina van een ziekenfonds gekopieerd en houden nu een valse wedstrijd.

"Partenamut heeft ons gewaarschuwd voor een Facebookpagina die zijn identiteit kopieert, en voor een wedstrijd die wordt georganiseerd om het publiek te misleiden", waarschuwt Safeonweb.

"De zwendel is vrij uitgebreid. Het is gebaseerd op een concreet voorbeeld: cybercriminelen hebben de vorige actie van Partenamut gekopieerd met een wedstrijd en prijzen. Alleen is het deze keer een scam, oplichting."

Mensen worden op de valse Facebookpagina verleid met het idee dat ze een cadeau kunnen winnen. Om hun zogenaamde prijs in ontvangst te kunnen nemen moeten ze eerst op een link klikken, en dan hun deelname bevestigen.

Zo voeren oplichters de druk op

Er wordt gevraagd om dat via het mobiele netwerk te doen, en niet via wifi. En om de druk nog wat op te voeren worden mensen aangemaand om snel te reageren, indien ze niet gediskwalificeerd willen worden.

"De oplichters voeren op die manier druk uit om je snel en zonder na te denken te laten reageren. Ze willen zoveel mogelijk persoonlijke informatie van jou verzamelen. Trap niet in de val. Verwijder het bericht", is het advies van Safeonweb.

Hieronder zie je een voorbeeld van een bericht. Als je goed kijkt, zie je dat de link verdacht is: partenamut.myfreesites.net.

Oplichting
Afbeelding bron: Safe on web