Crasht cash? Apps en contactloos betalen verdringen geldbriefjes en muntstukken

door: MRO
betalen met gsm
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Betalen we morgen allemaal contactloos en mobiel? Het ziet er wel naar uit, nu covid-19 ons betaalgedrag heeft omgegooid. De Belg staat meer dan ooit open voor vernieuwende betaalmethodes, zo toont het Grote Betaalonderzoek aan. Een kwart van de bevraagden, 24 procent, zegt graag nieuwe betaalmethodes uit te proberen, ten opzichte van 21 procent in 2019.

Het gebruik van betaalapps zit niet toevallig sterk in de lift: 68 procent van de Belgen heeft zo’n app op zijn of haar smartphone. Dat is een stijging met 6 procent ten opzichte van 2019, vooral dankzij de groei van de Payconiq by Bancontact-app het voorbije jaar. De Belg doet gemiddeld 4,6 betalingen per maand via een betaalapp of bankapp, waar dat cijfer vorig jaar nog op 3,9 lag.

Nu veel mensen het gemak van mobiel en contactloos betalen hebben ervaren, lijken ze niet snel meer terug te willen. Meer dan 6 op de 10 (62 procent) is van plan om na de crisis gewoon verder contactloos te blijven betalen. 

Met de smartphone heb je al evenmin een pincode nodig om te betalen. Gebruikers van de Payconiq by Bancontact-app kunnen nu ook hun vingerafdruk of gezichtsherkenning activeren om een betaling te bevestigen. Daarnaast trokken de Belgische banken in april de limieten voor contactloze betalingen zonder pincode op van 25 naar 50 euro.

Parallel aan deze cijfers verliest cash aan kracht. Een treffend voorbeeld is de manier waarop we vrienden terugbetalen op restaurant. Voor het eerst eindigt de betaalapp dit jaar op de eerste plaats met 34 procent, voor cash geld met 26 procent. Een jaar geleden was dit nog omgekeerd.

Toch is het niet zo dat cash ‘crasht’, want 57 procent van de Belgen betaalt nog minstens wekelijks met cash. Maar het gebruik ervan is wel opvallend verminderd, wetende dat het vorig jaar nog om 74 procent ging. Op een jaar tijd is het gebruik van cash dus met liefst 23 procent gedaald. 

Ook hier kunnen we in de richting van de coronacrisis kijken, omdat briefjes en munten fysiek van hand tot hand gaan. Voor bijna de helft van de Belgen (46 procent) bestaat cash gewoon niet meer binnen tien jaar. In 2019 was nog maar 32 procent hiervan overtuigd. Al 50 procent zegt dat de toekomst ligt bij contactloos betalen.