Alle Belgische werknemers zullen netto meer verdienen: Dit verandert op 1 januari 2023

door: MRO
Geld - euro
Afbeelding bron: Pixabay

Op 1 januari 2023 zal het loon van werknemers stijgen door enkele veranderingen. Dat maakt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) bekend.

Minister Van Peteghem zorgt ervoor dat de bedrijfsvoorheffing die elke maand wordt ingehouden, dankzij een nieuwe berekening nauwer aansluit aan bij het correcte bedrag. Dat zorgt voor meer nettoloon per maand en minder verrassingen op het einde van het jaar bij de eindafrekening. Voor 2023 betekent dit een stijging van gemiddeld 209 euro netto per jaar.

Daarnaast genieten alle Belgische werknemers ook van de jaarlijkse indexering van de belastingschijven. De inflatie zorgde voor een automatische loonindexering per sector, doorheen het jaar of straks op 1 januari 2023. Maar los van deze automatische loonindexering worden ook de belastingschijven elk jaar geïndexeerd.

Indien dit niet zou gebeuren, zouden mensen jaar na jaar aan koopkracht verliezen doordat ze sneller in hogere belastingschijven belanden. Maar daar past de indexering van de schijven op 1 januari 2023 een mouw aan. Dit zorgt ervoor dat de lonen in 2023 ministens met 600 euro netto per jaar zullen toenemen.