Anuna De Wever: "Als je je daar bewust van bent, wil je geen kind op deze aarde zetten"

door: WVDS
Anuna De Wever
Afbeelding bron: Photonews

Anuna De Wever raakte bekend als het gezicht van Youth for Climate, de organisatie achter de schoolstakingen voor het klimaat. Ze benadrukt dat heel wat jongeren gemotiveerd blijven om te strijden voor een beter klimaat. 

Krijg je nog steeds reacties van andere jongeren?

“Uiteraard, tijdens deze coronacrisis hebben veel jongeren zich bij onze beweging aangesloten en dat is echt heel goed. We zien dat jongeren gemotiveerd blijven. Dat moet ook echt want er is geen alternatief. Het gaat letterlijk over de rest van ons leven”, reageert Anuna De Wever bij Redactie24.

Denk je dat jongeren opnieuw te bewegen zijn om deel te nemen aan acties?

“We zijn nog steeds actief. Online organiseren we enorm veel webinars met wetenschappers en internationale activisten om mensen te blijven informeren. 

“Zo bereiden we ook een campagne voor tegen het Mercosur Trade Agreement. Dat is een handelsovereenkomst tussen Europa en Argentina, Brazil Paraguay and Uruguay.”

“We zijn actief in het Europees Parlement en we hebben ook aan alle Europese leiders een brief geschreven waardoor we nu al Ursula Von der Leyen, Frans Timmermans, Angela Merkel en Guiseppe Comte hebben ontmoet. Dit blijft ook doorgaan achter de schermen.”

“Elke vrijdag staken we voor de gebouwen van de Europese Commissie, uiteraard rekening houdend met de coronamaatregelen. Dit doen we al bijna zeven weken. Dus er gebeurt enorm veel, maar de media neemt geen verantwoordelijkheid hierin om dit terug een publiek debat te maken.“

Uit onderzoek blijkt dat veel jongvolwassenen er bewust voor kiezen om geen gezin te stichten omwille van klimaatveranderingen. In welk opzicht beïnvloedt de opwarming van de aarde jouw keuzes in het leven?

“Ik snap dat heel goed. voor mij is dat ook zo. Als je je echt bewust bent van wat er op ons afkomt wil je geen kind op deze aarde zetten. Er gaan miljarden vluchtelingen bijkomen jaar na jaar. De hittegolven en overstromingen gaan alleen maar erger worden. En ons economisch systeem is ook niet ‘equipped’ om dit te overleven.”

“Zelf ben ik geprivilegieerd door in een middenklasse gezin in Europa te zijn opgegroeid. Ik besef heel goed dat wij niet op de frontlinie staan en dat er dus moed en ambitie nodig is van ons om de nodige maatregelen te treffen voor hen die wél op de frontlinie staan.”