Belangrijk besluit over beschikbaarheid van bankautomaten: Dit gaat er gebeuren

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Mensen moeten meer toegankelijkheid krijgen tot bankautomaten. Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, minister van Financiën Vincent Van Peteghem en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand zijn daarover tot een akkoord gekomen met Febelfin en Batopin.

Er komen tegen 2025 207 nieuwe geldautomaten op strategische locaties om de toegankelijkheid van cash te verbeteren.

"In elke gemeente zal minstens één bankautomaat aanwezig moeten zijn", klinkt het in een persbericht.

"Binnen de 2 km moet een bankautomaat te vinden zijn in stedelijke gebieden (meer dan 1.500 inwoners per km²), binnen 3 km in zogenaamde tussengebieden (300-1.500 inwoners per km²) en binnen 5 km in landelijke gebieden (minder dan 300 inwoners per km²)."

"Elke burger heeft recht op minstens 24 kosteloze cashafhalingen bij om het even welke geldautomaat, dus ook bij banken waar men geen klant is."

"Het akkoord bepaalt verder dat een bankautomaat die rechtstreeks toegankelijk is via een buitengevel, steeds 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar moet zijn voor iedereen. Ten minste één op de twee Batopin-automaten moet over deze functie beschikken, wat in het bijzonder van belang is voor handelaars en vrije beroepen."