Ben Weyts gaat strenger ingrijpen en waarschuwt: "Dan mag je een deurwaarder verwachten"

door: STS
Ben Weyts
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts gaat deurwaarders sturen naar mensen die hun dieren in beslag genomen zagen worden en de rekeningen niet meer willen betalen.

"Het gaat om mensen die hun eigen dieren mishandeld of verwaarloosd hebben. De Inspectie Dierenwelzijn heeft hun dieren weggehaald, maar de eigenaars moeten nog altijd instaan voor alle kosten voor verzorging, voeding en onderdak", zegt Weyts (N-VA).

De betaling van die kosten kon niet afgedwongen worden. Daarom werd de dierenwelzijnswet aangepast en worden er nu deurwaarders ingezet.

"De eerste 16 dossiers zijn geopend. We laten mishandeling van dieren niet blauwblauw. Als je elke aanmaning negeert, dan mag je een deurwaarder verwachten."

Asiel

"Dit is voor mij een princiepskwestie. Wie zijn eigen dieren mishandelt of verwaarloost, moet daar ook alle gevolgen van dragen. En dan gaat het niet alleen over een fikse boete, maar ook over alle kosten die we moeten maken om die dieren weer te verzorgen en een goed onderkomen te geven, bijvoorbeeld in een asiel. "

"Als we vaststellen dat er echt kwade wil is, dan sturen we voortaan een deurwaarder. Dierenbeulen zijn bij deze gewaarschuwd."