Cd&v doet schokkende vaststelling over sociale woningen in Vlaanderen

door: STS
Sociale woning
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal mensen dat in Vlaanderen op een sociale woning wacht, is enorm. Tegelijk staan er duizenden sociale woningen langdurig leeg.

"In 2021 wachtten meer dan 182.000 Vlamingen op een sociale woning", zegt Vera Jans, Vlaams Parlementslid voor cd&v.

"Tegenover die gigantische wachtlijst staat echter een geringe groei van het sociaal woonaanbod. Hier bovenop komt dat er ook steeds meer sociale woningen leegstaan. Dat kan niet de bedoeling zijn."

"In 2021 ging het over 14.384 sociale woningen die leegstonden. Een derde daarvan was van korte duur, dit betekent minder dan zes maanden. 9.435 woningen stonden meer dan zes maanden leeg."

"De leegstand loopt ook elk jaar op. Op vijf jaar tijd staan er 41,8% meer sociale woningen leeg. De koploper is de provincie Antwerpen met meer dan 5.000 leegstaande sociale woningen. Daarna volgen Oost-Vlaanderen (4.371) en West-Vlaanderen (2.421). In Vlaams-Brabant staan 1.711 sociale woningen leeg en in Limburg 734."

"De meest voor de hand liggende reden voor langdurige leegstand zijn renovatiewerken. Ons verouderd patrimonium maakt dat er nog veel gerenoveerd zal worden. In combinatie met hoe weinig nieuwe sociale woningen er worden gebouwd, is dat een groot probleem."

Jans wil dat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) meer doet. "Ik reken op de minister om oplossingen te zoeken en vooral gas te geven in het verhogen van het sociaal woonaanbod."