Demir schrijft verschroeiend antwoord aan Almaci: "Uw ideologisch fetisjisme"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Het zit er bovenarms op tussen N-VA en Groen. Nadat Bart De Wever een 'gratis wisselmeerderheid' aanbood om de sluiting van alle kerncentrales te voorkomen, haalde Groen-voorzitster Meyrem Almaci uit naar De Wever. Zondag mengt ook Zuhal Demir zich in de discussie.

Zuhal Demir (N-VA) is minister van Energie in de Vlaamse regering. Zondag schrijft zij op Facebook een uitgebreid antwoord aan Meyrem Almaci.

"Je haalt uit naar Vlaanderen over het niet halen van de klimaatdoelstellingen. “Vlaanderen moet voor eigen deur vegen (en zwijgen)”, stel je. Ik zou kunnen zeggen dat Brussel, waar Ecolo en Groen al sinds 2004 bijna onafgebroken in de regering zitten, evenmin de doelstellingen haalt. Maar dat lijkt me niet de essentie vandaag. De essentie is dat we vooruit moeten. En dan is het goed om van een realistische basis te vertrekken."

Windmolens

"Vlaanderen is zeer dichtbevolkt, de draagkracht voor windmolens is klein. Het is steeds een juridisch kluwen zonder garanties op succes. Het klopt, dat vertraagt de evolutie van windenergie in Vlaanderen. De grootste winst die we kunnen maken, ligt voor de kust. Altijd wind, hoog rendement. Absolute toplocatie voor hernieuwbare energie. Alleen, die Vlaamse troef is vandaag –begrijpen wie begrijpen kan- federaal grondgebied."

"Belgische structuren zijn niet gebouwd om efficiënt te zijn. Maar goed, wind is wind. En als het federale daar windmolens neerzet, worden we er allemaal beter van. Alleen, voor 2025 gaat uw regering 0,0 MW extra capaciteit realiseren aan de kust. Vlaanderen daarentegen gaat tegen 2024 voor 1.200 MW extra zon, 400MW extra wind. Zeker dat Groen voor eigen deur veegt? Ik heb eerder het idee dat je sluikstort voor de Vlaamse deur."

Ideologisch fetisjisme

"Niettegenstaande het gebrek aan ambitie om zelf de grootste troef van het federale niveau te realiseren, wil je alle 7 de kerncentrales sluiten, ook de 2 jongste centrales. Tegen het eigen regeerakkoord en partners –die je partij ook al op verbindende wijze als incompetent bestempelde- in."

"En ongeacht wat het mag kosten aan het klimaat en aan de Belgen. Ik weet het: dat laatste wil je oplossen door de belastingen te verhogen. Dan valt het minder op in de energiefactuur. Maar betalen zullen we. Kan het zijn dat uw ‘sturm und drang’ om de kerncentrales te sluiten meer te maken heeft met uw ideologische fetisjisme dan met de belangen van de mensen? Of zelfs met het klimaat?"

Wie zal dat betalen?

"En wie zal betalen? Even kijken naar het verleden. Vlaanderen heeft voor waar we vandaag staan 20 miljard euro neergeteld. Het federale heeft er daar nog eens 13,5 bovenop gedaan. Van die factuur gaat 66% naar Vlaanderen. Alles bij elkaar dragen de Vlamingen 29 miljard euro aan kosten."

"Zo’n 16 miljard moeten we daar overigens nog vandaag nog van afbetalen. Vlaanderen veegt voor eigen deur. En voor iedere deur van de hele Belgische straat. Iets meer respect, zou op zijn plaats zijn. Realistische doelstellingen in plaats van luchtkastelen. Waarom weiger je daar aan mee te werken?"

Externe vijand nodig

"Ik begrijp hoe je tot deze irrationele uitval bent gekomen. Je moet het voortdurend doen lijken alsof Vivaldi één constructieve vriendenclub is. Het oncollegiaal gedrag van uw minister ligt echter moeilijk en uit de coulissen klinkt gemor. Je coalitiepartners pikken het niet dat je hen voor voldongen feiten stelt."

"En dus heb je een externe vijand nodig om de aandacht af te leiden: Vlaanderen. Datzelfde Vlaanderen waar je van verwacht dat het miljardeninvesteringen voor honderden jobs in de Antwerpse haven niet vergunt omdat het ‘technologie van het verleden’ zou zijn, maar waarvan je tegelijk verwacht dat ze gascentrales -niet bepaald technologie van de toekomst- vergunt die vier keer vervuilender zijn."

"En dat alles om je anti-nucleaire gevoelens te bevredigen. Maar Meyrem, de procedures en wetgeving moeten niet buigen naar je partij. Ik ga ze respecteren. Doe jij dat ook? Ik begrijp je aanval dan wel, ik aanvaard ze niet."