Geweld tegen politie blijft vaak onbestraft: "Maar wel streng om verkeersboetes te incasseren"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Twee op drie daders van geweld tegen agenten moeten niet voor de rechter verschijnen, blijkt uit antwoord van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op een vraag van Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). 

Van de 4.892 verdachten, betrokken bij diverse zaken van geweld tegen politieagenten die tussen 1 januari 2018 en 31 december 2021 zijn ingestroomd, bedraagt het percentage vervolgingen (gerechtelijk onderzoek, raadkamer en dagvaarding en vervolg) 30,6%. Het percentage 'alternatieve maatregelen' (bijvoorbeeld Pretoriaanse probatie, minnelijke schikking, administratieve sancties en bemiddeling en maatregelen) bedraagt 22,49%. Alle andere zaken worden dus geseponeerd.

Ortwin Depoortere vraagt aan de minister van Justitie de voorwaarden tot seponering in die omzendbrief véél strenger te maken. "Ik wil dat elke vorm van fysiek geweld tegen politiediensten dat leidt tot een arbeidsongeschiktheid van 5 dagen of meer in élke situatie leidt tot een rechtstreekse dagvaarding voor de rechtbank."

"Justitie voerde in coronatijden een lik-op-stuk beleid énkel voor inbreuken tegen de coronaregels, ook al ging dat niet om geweld tegen personen. Maar voor geweld tegen politiediensten kan of wil de overheid blijkbaar de daders met zachte handschoen aanpakken."

"Ik stel vast dat deze regering én vooral de minister van Justitie dringend de juiste prioriteiten moet stellen. Om verkeersboetes te laten incasseren worden er kosten noch moeite gespaard. Maar als het gaat om (politie)ambtenaren die in hun job risico's lopen om onze veiligheid te garanderen, blijft deze regering zwaar in gebreke."