Groen wil politiecontroles bij jongeren uitgelegd zien: “Met objectieve redenen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Groen heeft een wetsvoorstel klaar om een einde te maken aan ethnic profiling omdat het een vorm van discriminatie is. Zo moeten jongeren meer vertrouwen krijgen in de politie.

Bij ethnic profiling controleert de politie bijvoorbeeld enkel allochtonen. Groen wil dat elke politiecontrole die uitgevoerd wordt geregistreerd en gemotiveerd wordt, zodat het vertrouwen tussen jongeren en politie groter wordt.

Volgens Groen is die manier van controleren een vorm van discriminatie en moet daar een einde aan gemaakt worden. “Etnisch profileren is verboden, maar in de praktijk blijkt dat het toch nog gebeurt”, zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) die het wetsvoorstel uitwerkte. “Om dat aan te pakken, kijken we in de eerste plaats naar de controles zelf. Zo stellen we voor dat de politie bij elke controle uitlegt waarom die plaatsvindt. Zo’n motivering verhoogt de legitimiteit.”

Van Hecke hoopt dat politiemensen eerst goed nadenken vooraleer ze een controle doen. “Het betekent dat je wel nog steeds bepaalde groepen kan viseren, maar enkel als daar een objectieve reden voor is. Het gaat erover dat de willekeur moet stoppen. Niet rondrijden en stoppen om een groepje jongeren te controleren omdat ze een bepaalde huidskleur hebben.”