Grote verandering energiefactuur: "Vanaf 1 januari al"

door: STS
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Vanaf 1 januari 2022 gaat de energiefactuur van huishoudens grondig veranderen. De energieleveranciers krijgen minimumvereisten opgelegd, waaraan de facturen en factureringsinformatie moeten voldoen.

Het is de bedoeling dat mensen makkelijk en overzichtelijk hun energiefactuur kunnen lezen en begrijpen. Er worden vijf rubrieken ingevoerd, op slechts twee bladzijden.

De rubrieken zijn 'essentiële contractinformatie', 'wat, waar en hoe moet ik betalen, of krijg ik terug', 'ik heb een vraag', 'contract vergelijken en overstappen' en 'energieverbruik beheren'.

Van der Straeten

"Vandaag is de energiefactuur een kluwen van heffingen en kosten, waardoor burgers het bos door de bomen niet meer zien en geen duidelijk beeld hebben van hoeveel ze betalen en waarvoor", zegt minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

"Zonder die informatie is het onmogelijk om het verbruik aan te passen of van tariefplan te wijzigen. Enkel wanneer men effectief begrijpt wat er op die factuur staat, kan men tarieven gaan vergelijken en, indien gewenst, van energieleverancier wisselen om zo tot het meest gunstige tariefplan te komen."

"Het is dan ook een zeer goede zaak dat vanaf 1 januari 2022 de kleine lettertjes op de factuur verdwijnen", besluit de minister.

Download nu de gratis app van Redactie24