Jan Jambon wil terrasjes véél vroeger openen: "Of we gaan dingen zien die we niet willen zien"

door: STS
Jan Jambon
Afbeelding bron: Photonews

Als het van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) afhangt, zal het niet tot 1 mei duren vooraleer de horeca weer open mag. Hij pleit ervoor dat mensen buiten een terrasje kunnen doen, vanaf 1 april al.

Jambon sluit zich zo aan bij het standpunt van zijn partijvoorzitter, Bart De Wever. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is echter helemaal niet gewonnen voor zo'n versoepeling. "Dat heeft voor mij niets met versoepelingen te maken", legde Jambon op Radio 1.

"We hebben toegelaten dat mensen met tien personen samen mogen zijn in de buitenlucht. Indien het tijdens de paasvakantie goed weer wordt en de mensen buiten mogen komen, dan gaan ze de pleinen en de parken bezetten en bij elkaar kruipen. Gaan we daar telkens massaal de politie op afsturen? Zeker bij goed weer gaan we tijdens de paasvakantie dingen zien die we niet willen zien."

Kust

"Aan de kust heb je van De Panne tot Knokke een lijn met terrassen. Je kan daar de samenscholingen spreiden, onder veel veiligere omstandigheden. Je kan dan zeggen: je mag maar met vier personen aan een tafel zitten en de afstand tussen de tafels moet groot genoeg zijn. Dat is een beter gecontroleerde omgeving dan bij 'vrijheid-blijheid' op de pleinen en in de parken."