Kan je na 2029 nog met je eigen wagen blijven rijden? Lydia Peeters geeft uitleg

door: STS
Lydia Peeters
Afbeelding bron: Photonews

Na 2029 mogen er in Vlaanderen geen nieuwe wagens op diesel of benzine meer ingeschreven worden. "Ik heb er echt wel vertrouwen in dat ons dat gaat lukken", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Om de uitstoot van CO2 met 40% te verminderen tegen het jaar 2030, zal het Vlaamse wagenpark elektrisch moeten worden. Peeters denkt dat de uitdagingen die daarmee gepaard gaan, aangepakt kunnen worden.

"Het gaat om zero-emissie voertuigen. Dus geen wagens meer die op fossiele brandstoffen rijden. Wie al een auto heeft, kan daar natuurlijk wel mee blijven rijden", verduidelijkte de minister op Radio 1.

"Sommige mensen denken: er is onvoldoende laadinfrastructuur. We hebben nu zo'n 5.000 laadpalen in Vlaanderen. We willen dat aantal tegen 2030 opkrikken met 100.000 extra laadpalen."

Ook over de prijs van zo'n elektrische wagen maakt Peeters zich geen zorgen. "Een studie van Bloomberg toont aan dat in 2025, 2026 er sowieso een kantelmoment zal zijn. Dan zal de aankoopprijs van een zero-emissie voertuig gelijk zijn aan die van een voertuig dat op fossiele brandstoffen rijdt."

Download nu de gratis app van Redactie24