Oekraïners opvangen? "Mijn hart zegt ja, maar mijn portemonnee laat het niet toe"

door: BVDO
oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) deed een oproep om bij je thuis opvang in te richten voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Wij vroegen onze lezers of ze bereid zijn om mensen uit Oekraïne bij hen thuis op te vangen. Een greep uit de reacties...

“Ik heb zelf niet veel, maar ik zal helpen. Deze mensen zijn op de vlucht voor de oorlog, ze hebben alles verloren, het is vreselijk verdrietig.”

“Als ik plaats had ja, die mensen moeten geholpen worden.”

“De gemeente 1000 euro op zak steken en wij moeten het uit onze zak bekostigen. Iedereen heeft het nu moeilijk om rond te komen.”

“Je kan toch de helft van de wereld niet binnenpakken, met al die conflicten. De oplossing ligt bij die landen zelf met corrupte regeringen en politieke kwakkels die iedereen meesleuren in de ellende.”

“Neen, dat is het werk van de overheid. Taal die ik niet versta. Als ik ga werken die mensen alleen laten in je huis, dat kan niet.”

“Zijn de politici bereid om iemand van die vluchtelingen in huis te nemen met hun dikke loon? Waarom moet de gewone burgers altijd klaar staan voor die ellende die wij niet hebben veroorzaakt? Er zijn ook armen bij de eigen bevolking die niet eens worden geholpen!”

“Mijn hart zegt direct JA. Maar jammer genoeg, laat mijn portemonnee dit niet meer toe. We moeten veel te veel betalen, aan diesel, elektriciteit, gas en eten...”

“Ik was het van plan maar twijfel nu omdat het enkel de gemeenten zijn die kunnen rekenen op financiële steun voor de extra kosten. Als men als burger iemand onderdak biedt moet je op niks rekenen. Het is weer op zijn Belgisch en dan maar verkondigen dat ze rekenen op de burgers om deze mensen op te vangen.”

“Neen, je moet er ook plaats voor hebben en de financiële middelen. Ineens een gezin op uw dak is niet goedkoop he. Je kunt ze wat steunen maar je kunt niet alles geven aan de mensen, spijtig hoor.”

“Een grote neen! Het is onze taak niet om die mensen op te nemen, we leven al zelf in armoede als ik zie dat ik niet meer eens kan tanken zoals het moet, verwarming nog amper durft aan leggen.”

“Die van Wallonië moeten ook geholpen worden. Ik zou helpen waar ik kan maar doe het gewoon niet. Want eigen volk laten ze in de steek. Ons helpen ze ook niet.”