Politicoloog ziet problemen opduiken: "Het lijkt erop dat dit zottekesspel nooit stopt"

door: STS
Egbert Lachaert en koning Filip
Afbeelding bron: Photonews

Egbert Lachaert, voorzitter van Open Vld, zal vrijdag aan koning Filip verklaren dat hij voluit voor een Vivaldi-coalitie gaat. Politicoloog Carl Devos ziet twee problemen.

"De teerling is nog niet geworpen, we weten nog niet of het Vivaldi wordt", stelde Carl Devos, politicoloog aan de UGent, in het VTM Nieuws.

"Wat zal CD&V zeggen, zij hebben nog niet beslist. In eerste instantie is Vivaldi niet de regering die ze wilden, ze wilden een regering mét de N-VA. Bovendien heeft Lachaert gezegd dat als Vivaldi moest mislukken, hij opnieuw zou kijken naar de N-VA. Dat is precies wat de CD&V wil, dus waarom zouden nu enthousiast meestappen als ze weten dat hun weigering de N-VA misschien weer naar voren brengt?"

"Bovendien willen ze een centrumbeleid, ze willen ook afspraken over ethische dossiers en ze willen een staatshervorming, hetgeen moeilijk ligt voor de groenen en voor MR. Dus voor CD&V zijn er heel wat redenen om niet enthousiast mee te stappen."

Sp.a

Dan is er nog de Sp.a. "Die zijn nooit echt enthousiast geweest om te regeren met Vivaldi, met de groenen. Bizar genoeg zagen ze meer in een regering met de N-VA. Ze denken dat ze daarin meer kunnen binnenhalen dan in een Vivaldi-regering. Bij de PS is dat anders, die willen wel met Vivaldi besturen", aldus Devos.

"Het lijkt erop dat dit zottekesspel nooit stopt. We hadden gedacht dat we vertrokken waren, maar Vivaldi raakt niet uit de startblokken en we zijn al bezig over het alternatief, een terugkeer naar N-VA."