Premier De Croo moet president Zelenski teleurstellen: "Gaan we niet doen"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski moeten teleurstellen.

Zelenski gaf donderdag via videoverbinding een toespraak in de Kamer. Die werd op een lang en luid applaus onthaald.

In zijn toespraak vroeg de president opnieuw om een no-flyzone boven Oekraïne. Hij riep ook op Russische schepen niet toe te laten in de havens en geen diamanten te importeren uit Rusland.

Premier De Croo gaf hem een antwoord dat hij niet graag zal horen. "Wij horen uw boodschap en ik begrijp uw frustratie. U pleit sinds het begin van deze oorlog ervoor dat de NAVO een no-flyzone oplegt."

"Maar laten we eerlijk zijn: dit zou het neerschieten van Russische vliegtuigen betekenen. En tot een escalatie kunnen leiden die het hele Europese continent zou kunnen overspoelen."

"Meer levens zouden verloren gaan in een meer wijdverspreide oorlog, zonder enige oplossing. De NAVO is geen partij in dit conflict en zou dit ook niet moeten worden."

"Ik begrijp dat dit niet het antwoord is dat u wil horen. Maar ik geloof dat u de argumenten begrijpt."

Kant kiezen

"Toch is dit een moment om kant te kiezen. Dat is wat België gedaan heeft en dat is wat we zullen blijven doen."

"We zullen Oekraïne blijven steunen. Politiek, door een hoge economische kost op te leggen aan Rusland. Diplomatisch, door Rusland te isoleren. En door militaire en humanitaire hulp te bieden en onderdak te geven aan zij die vluchten voor Russische raketten en bommen."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24