Premier Sophie Wilmès heel duidelijk tegen experten: "Dat moet zo blijven voor de mensen"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Morgen start het nieuwe schooljaar. Veel ouders maken zich toch wel zorgen.

Morgen gaan scholen open. Dat is een risico met het coronavirus. “We hebben alles gedaan wat we kunnen om de scholen te openen”, reageert premier Sophie Wilmès bij Radio 1. “Dat heeft veel inspanningen gevraagd. Het is belangrijk dat kinderen naar school kunnen gaan. Ik ben een moeder van vier en ik zag hoe het moeilijk het is bij ons.”

“Er zal meer interactie zijn tussen de kinderen en dus is de kans ook groter op verspreiding van het virus. Maar ik blijf sereen. De leerkrachten weten wel wat ze moeten doen om onze kinderen te beschermen. De kinderen kennen nu ook een paar maatregelen die ze moeten volgen. We moeten leren om met dit virus te leven, hopelijk niet voor een lange termijn.”

"Willen niet terug naar nieuwe lockown"

“Tot nu toe hebben we voortdurend crisismanagement gedaan. We zitten nu in een andere fase waar we moeten leren leven met het virus. We willen absoluut niet terug naar een lockdown gaan. Als er ergens een uitbraak is, moet er alles aangedaan worden om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.”

Maar hoe hou je mensen nog gemotiveerd?" Na de vorige Veiligheidsraad heb ik aan de experten gevraagd om een visie op lange termijn uit te werken", licht premier Wilmès toe. "Welke maatregelen moeten nog gevolgd worden en welke niet meer of op een andere manier? Wat heel belangrijk is, is dat het leefbaar is voor de mensen. Mensen hebben nood aan contacten en activiteiten en er is ook de economie die moet blijven draaien.”

“De GEES zijn gedaan. We moeten nu gaan naar een riskmanagement politiek. In de nieuwe groep zitten ook mensen van de veiligheidsdiensten. Dat wordt de groep Celeval. Ze moeten nu werk maken van deze punten.”