Premier Wilmès heeft een boodschap voor alle Belgen: "Dat moet iedereen goed beseffen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft donderdag in het parlement opnieuw sterk benadrukt dat de coronacijfers onrustwekkend zijn en dat iedereen zich moet blijven inzetten om de maatregelen te respecteren.

"Europa wordt geconfronteerd met een opflakkering van de epidemie en ook in België zien we nu, na een gestage daling van alle trends, dat het virus zich weer meer verspreidt."

"Het reproductiegetal is 1,36 voor het hele land terwijl het midden augustus 0,94 was. In bepaalde provincies ligt de R-waarde zelfs dicht bij 1,5. Hoewel we wisten dat de terugkeer uit vakanties en de start van het schooljaar een heropflakkering in de hand gingen werken, zijn de trends onrustwekkend."

"Het zijn vooral jongeren die getroffen worden, maar het virus slaat toe bij alle leeftijdscategorieën. Ik hoor té vaak dat de situatie niet ernstig is, dat het normaal is. We moeten leren met dit virus leven, maar iedereen moet goed beseffen dat het zorgwekkend is."

Het virus is nog altijd even gevaarlijk

"We willen allemaal een vorm van normaliteit. Vooral de jongeren zijn het beu de coronaregels na te leven, maar niet enkel de jongeren. Toch mogen we ons geen zand in de ogen laten strooien, het virus is nog altijd even gevaarlijk en het circuleert meer."

"We zullen allemaal inspanningen moeten blijven doen. De mentale vermoeidheid treedt op bij mensen door de tegenstrijdige berichten over de huidige situatie en over de maatregelen."