PVDA wil ingrijpen: 'In Nederland kost Omeprazole 2,5 euro, bij ons 40 euro'

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

PVDA wil de invoering van het kiwi-model voor een betaalbaar geneesmiddelenbeleid. Dit zou de sociale zekerheid 590 miljoen euro opbrengen, becijferde de partij.

"Steeds meer patiënten hebben het steeds moeilijker om hun pillenfactuur te betalen. Daarnaast ontspoort het geneesmiddelenbudget. Bij het kiwi-model betalen wij minder en Big Pharma meer", licht Sofie Merckx, huisarts en PVDA-volksvertegenwoordiger, toe.

De linkse partij ijvert al jaren voor de toepassing van het kiwi-model. "Nederland past het deels toe en daar zien we de concrete prijsdalingen, ook voor de patiënt: een doosje maagzuurremmer Omeprazole kost daar 2,5 euro, bij ons is dat 40 euro."

"Door het kiwi-model toe te passen kunnen we de prijzen van geneesmiddelen fors laten zakken en een heel pak geld uitsparen voor de ziekteverzekering. Het verbetert tegelijk ook de kwaliteit van het voorschrijven."

Een onmiddellijke toepassing van het kiwi-model levert de sociale zekerheid zo'n half miljard euro op, volgens berekeningen die door het Planbureau bevestigd worden. "Dat bedrag kunnen we rechtstreeks investeren in onze gezondheidszorg. Zeker vandaag midden in de corona-epidemie zijn deze middelen broodnodig."

Hoe werkt het kiwi-model?

"Op basis van wetenschappelijke studies en behoefteanalyses selecteert een team van onafhankelijke deskundigen de meest geschikte geneesmiddelen. Via een openbare aanbesteding dwingt de overheid de laagst mogelijke prijs af. Het bedrijf dat het beste geneesmiddel tegen de beste prijs aanbiedt, krijgt een terugbetaling via de sociale zekerheid", vertelt Sofie Merckx.

Dat is een totaal andere logica dan die van de farmamultinationals vandaag: zij bepalen de prijs van geneesmiddelen, ze beïnvloeden het voorschrijfgedrag en het terugbetalingsbeleid, met zo hoog mogelijke winstcijfers als drijfveer. Het kiwimodel wordt al jaren succesvol toegepast in Nieuw-Zeeland, het land van de kiwi's. Het is daar dat dokter Dirk Van Duppen de kiemen van de kiwi haalde.