'Volledig pensioen op 60 jaar voor ziekenhuispersoneel'

door: MRO
verpleegster onderzoekt een patiënt
Afbeelding bron: Pixabay

PVDA wil betere voorwaarden voor het ziekenhuispersoneel. De linkse partij stelt daarbij een volledig pensioen op 60 jaar voor.

"Het is goed nieuws dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke eindelijk meer middelen vrij zal maken voor ziekenhuizen", zegt Sofie Merckx, dokter voor Geneeskunde voor het Volk en volksvertegenwoordiger van de PVDA. De linkse partij is wel bezorgd over de verklaringen van de minister die zegt dat het moeilijk zal zijn om personeel te vinden.

"19.000 gediplomeerde verpleegkundigen zijn vandaag aan de slag in een andere sector", legt Merckx uit. "We moeten nu de lonen verhogen en de werkomstandigheden verbeteren om hen aan te trekken." 

Concreet vraagt de linkse partij dat de geplande loonsverhogingen nu worden uitgevoerd en een volledig pensioen op 60 jaar na 40 jaar dienst. "De regering moet nu krachtige maatregelen nemen om het ziekenhuispersoneel een fatsoenlijk salaris en een waardige eindeloopbaan te garanderen. Dit zijn de eerste twee punten van ons noodplan; ze zijn essentieel om de mensen die weggingen terug te halen en om te voorkomen dat anderen vertrekken", zegt Sofie Merckx.

"België heeft geen tekort aan goed opgeleid personeel", gaat Merckx verder. "De realiteit is dat velen de sector verlaten omdat ze de mensen niet goed genoeg kunnen verzorgen, omwille van de lage lonen of omdat ze hun werk niet kunnen combineren met hun gezinsleven." 

De PVDA komt ook met cijfers. Er werken in België 75.000 verpleegkundigen in ziekenhuizen en 49.000 in de rest van de gezondheidszorg, maar er zijn ook 19.000 gediplomeerde verpleegkundigen die een ander beroep uitoefenen.