Regering zet slachtoffers in de kou, Van Quickenborne ontkent

door: BVDO
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Net voor de vijfde verjaardag van de aanslagen op Zaventem en Brussel komt de regering met slecht nieuws voor de slachtoffers van terreur.

Er komt geen garantiefonds voor terreurslachtoffers. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag. Het fonds zou opgericht worden zodat de overheid de slachtoffers van terreur zou vergoeden, in afwachting van een betaling van verzekeraars.

In april 2017 was dat nochtans aanbevolen door de commissie die de aanslagen onderzocht. In landen als Frankrijk bestaat zo’n garantiefonds wel. Nu blijkt uit documenten van de FOD Justitie dat het fonds er nooit zal komen.

Volgens het kabinet van Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is er een andere oplossing gekomen door het plafond van noodhulp op te trekken van 30.000 naar 125.000 euro. Een beslissing die al in 2018 genomen werd. Er zou volgens Van Quickenborne nog een andere wetswijziging komen. “Die zal de garantie bieden dat slachtoffers van terreur vergoed zullen worden, of ze nu verzekerd zijn of niet, en waar de aanslag ook mag plaatsvinden", besluit de minister.