Theo Francken zwaar onder vuur: "Hij leidde de Kamer om de tuin"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

"Theo Francken leidde de Kamer om de tuin wat betreft de affaire-Kucam." Dat staat in een dossier dat De Standaard dit weekend publiceert.

Melikan Kucam werd eerder deze week tot acht jaar cel veroordeeld door de correctionele rechtbank van Antwerpen voor mensensmokkel, omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. Zo pleegde hij fraude met humanitaire visa.

Theo Francken gaf toe dat de politiek eindverantwoordelijkheid bij hem lag, maar dat ontslag nemen geen optie was aangezien hij zijn toenmalige functie niet meer uitoefent.

De Standaard las de verhoren van de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie en luisterde naar gesprekken die hij had met Lies V., zijn voormalige kabinetsmedewerkster. Als (toenmalig) verdachte werd haar telefoon door het gerecht afgeluisterd. "Genegeerde dreigmails en concrete tips van betrouwbare (ex-)partijgenoten, kennis van door Kucam gevraagde borgsommen en onwaarheden verteld tijdens de hoorzitting in de Kamer", omschrijft de krant "de ware rol" van Francken en zijn kabinet in de affaire-Kucam. Francken zelf houdt het op "loze verdenkingen".