Tom Van Grieken vindt het wraakroepend: "Voor die vraag blijft de politiek al jaren doofstom"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemt de dood van de Slovaak Jozef Chovanec "verschrikkelijk" en de Hitlergroet die een politieagente op dat moment bracht "onverantwoord en walgelijk". Hij wil dat de politie duidelijke richtlijnen krijgt over hoe ze moeten omgaan met iemand die in een psychose verkeert.

Van Grieken kwam op Radio 1 terug op de Hitlergroet die door een agente werd gemaakt terwijl Jozef Chovanec hardhandig in bedwang werd gehouden. "Zo'n onverantwoord en walgelijk gedrag brengt het goede werk van vele politiediensten in het gedrang."

"De dood van die Slovaakse man is verschrikkelijk, maar de politie vraagt nu al zo lang om duidelijke richtlijnen over hoe ze met iemand die in een psychose verkeert en agressief is tegenover zichzelf en zijn omgeving, moeten omgaan. Voor die vraag blijft de politiek al jaren doofstom."

Jan Jambon

Chovanec kwam in februari 2018 om het leven. Zijn weduwe stapte recentelijk met de camerabeelden uit de politiecel naar de media. De beelden zorgden niet alleen voor heel wat verontwaardiging, maar veroorzaakten ook een politieke storm: was toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op de hoogte of niet? Dinsdag zal hij uitleg geven in de Kamercommissie.