Van Quickenborne is het beu en maakt wet strenger: "Moet gedaan zijn met die pesterijen en discriminatie"

door: STS
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne kondigt aan dat Justitie binnenkort strenger zal kunnen optreden tegen misdrijven bij LGBTQI+. Hij deed dat naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebifobie en Homohaat.

In een nieuw wetsontwerp dat al door de ministerraad is goedgekeurd, worden naast seksuele geaardheid en geslachtsverandering ook genderidentiteit en genderexpressie als discriminatiegrond toegevoegd.

Bovendien zal dit voortaan als verzwarende factor gelden. Iemand die bedreigingen uit naar een holebikoppel dat hand in hand loopt op straat, zal strenger gestraft kunnen worden.

"In een vrije samenleving moet je onbezorgd kunnen zijn wie je bent. Nog te vaak krijgen mensen uit de LGBTQI+ gemeenschap te maken met intimidatie op straat, pesterijen en discriminatie", stelt Van Quickenborne.

"Ze hebben schrik om hand in hand te lopen met hun partner of om zich te kleden hoe ze dat zelf willen. Dat is onaanvaardbaar in een vrije samenleving. Rechters moeten in deze gevallen strenger kunnen optreden ter bescherming van de LGBTQI+ gemeenschap."