Vlaams Belang neemt Annelies Verlinden onder vuur na overstromingen: "Niets is minder waar"

door: STS
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) moet verantwoordelijkheid nemen voor de fouten die gemaakt zijn in de aanloop naar de overstromingen, vindt Vlaams Belang.

"We hebben Verlinden horen vertellen dat er geen 'draaiboek voor deze waterbom' was, en dat 'een ramp van deze omvang niet valt voor te bereiden', dat 'we dat idee echt moeten loslaten'. Maar niets is minder waar", stelt Ortwin Depoortere van Vlaams Belang.

"Er zijn gelukkig wel draaiboeken voor dit soort rampen, alleen zijn ze klaarblijkelijk amper gevolgd, met alle fatale gevolgen van dien."

Alarmsignalen

"De primaire taak van Verlindens Crisiscentrum is om dringende informatie, zoals die gekregen van EFAS (European Flood Awareness System), te analyseren en te verspreiden naar de bevoegde instanties."

"En EFAS heeft tál van alarmsignalen gestuurd - maar evacuaties zijn niet of te laat verlopen en in Eupen heeft men veel te laat het stuwmeer verkleind."

"We moeten alle fouten identificeren zodat we ze niet meer maken en Verlinden moet haar verantwoordelijkheid nemen in plaats van ze te ontlopen", aldus Depoortere.