Vlaams Belang ontdekt verontrustende feiten: "Straffeloosheid voor dierenbeulen"

door: STS
Hond - dierenmishandeling
Afbeelding bron: Pixabay

Het aantal gevallen van dierenmishandeling is de jongste jaren gestegen. Vlaams Belang pleit voor strengere straffen voor dierenbeulen.

"In 2019 kreeg de Vlaamse dienst Dierenwelzijn 5.580 meldingen van dierenmishandeling of -verwaarlozing. Een lichte daling in vergelijking met 2018 (5.616 meldingen), maar tegenover 2016 (4.663 meldingen) en 2017 (4.658 meldingen) is er sprake van een forse toename van zo'n 20%", stelt Vlaams Belang vast op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Voor het Vlaams Belang zijn de sancties, met maximumstraffen van 6 maanden gevangenis, niet streng genoeg. De partij dient daarom een voorstel van decreet in om de maximumgevangenisstraf voor zware dierenmishandeling op te trekken naar drie jaar. De maximumboete, die nu 12.500 euro bedraagt, dient volgens de partij te worden opgetrokken tot 100.000 euro.

Straffeloosheid

"Bijna zes op de tien zaken van dierenmishandeling worden zonder gevolg geklasseerd", stel Vlaams Parlementslid Els Sterckx. "Veroordelingen zijn zeldzaam, effectieve gevangenisstraffen allicht onbestaand. Straffeloosheid is het resultaat. Bovendien loopt Vlaanderen achter in vergelijking met het Waalse en Brusselse Gewest, die de strafmaten wel al fors verhoogden."