Vlaams Belang woest op minister Zuhal Demir omwille van extra belasting: “100 euro extra betalen voor gezinnen”

door: PMN
Zuhal Demir
Afbeelding bron: Photonews

Sinds 1 januari is het capaciteitstarief in werking getreden. Vlaams Belang is daar niet over te spreken.


 

Sinds 1 januari is het capaciteitstarief in werking getreden. Daardoor zal de elektriciteitsfactuur van heel wat gezinnen tot 100 euro stijgen. 

De Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG) wil naar eigen zeggen met het nieuwe tarief voor een betere spreiding van het stijgende elektriciteitsverbruik zorgen. Het Vlaams Belang verzet zich al sinds het begin principieel tegen het capaciteitstarief en vindt dat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een verpletterende verantwoordelijkheid draagt. "De minister is nooit ingegaan op onze voorstellen om in te grijpen en beweert nu valselijk dat ze niks kon doen", reageert Vlaams Parlementslid Sam van Rooy.

Uit een studie van de Universiteit Gent bleek al dat het nieuwe tarief voornamelijk gezinnen met een laag verbruik zal treffen. Voor de allerkleinste verbruikers zou de factuur zelfs tot 100 euro kunnen stijgen.

"Het capaciteitstarief is fundamenteel onrechtvaardig, want vooral wie weinig verbruikt wordt gestraft", reageert Van Rooy. Eerder gaf ook al armoedeorganisatie Netwerk Tegen Armoede aan diezelfde mening toegedaan te zijn.  "Het is je reinste regelneverij, een soort rekeningrijden voor elektriciteit, waarmee men probeert het gedrag van gezinnen te sturen”, gaat Van Rooy verder.  

“Maar heel wat mensen hebben eenvoudigweg geen andere keuze dan 's avonds meer elektriciteit te verbruiken, omdat ze overdag buitenshuis werken. Wie drie toestellen die veel verbruiken een kwartiertje tegelijkertijd gebruikt, denk aan strijkijzer, oven, kookplaat, droogkast, haardroger, warmtepomp, friteuse of elektrische auto, zal extra moeten betalen. Ook een kerst-, verjaardags- of kotfeestje kan al leiden tot een hogere stroomfactuur."

"Het capaciteitstarief is fundamenteel onrechtvaardig: het is je reinste regelneverij waarbij wie weinig verbruikt wordt gestraft."