Zuhal Demir krijgt stevige kritiek: "Kwestie van tijd voor er hier doden vallen"

door: STS
Zuhal Demir
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) krijgt kritiek. Er wordt haar verweten dat ze niet genoeg doet om de Aziatische hoornaar, een exotische wespensoort, te bestrijden.

De Aziatische hoornaar is de jongste jaren aan een opmars bezig. In september belandde een man uit Hamme nog in het ziekenhuis nadat hij aangevallen werd (lees het artikel hier terug).

"In Frankrijk en Spanje sterven jaarlijks tientallen mensen als gevolg van dodelijke hoornaarsaanvallen. Het is een kwestie van tijd vooraleer er ook in Vlaanderen dodelijke slachtoffers vallen", vreest Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang).

De Aziatische hoornaar vormt bovendien een bedreiging voor onze honingbijen. "Onze imkers zijn ten einde raad. Ze worden volledig aan hun lot overgelaten. Bijen zijn van levensbelang en moeten dringend een betere bescherming krijgen."

"Vlaams minister Zuhal Demir kondigde dit jaar een nieuwe beheerregeling aan om de overlast door de Aziatische hoornaar te beperken, maar die is nog steeds niet klaar. Haar administratie zal ook niet tussenkomen in de kosten voor de verdelging van nesten van de Aziatische hoornaar."

"In plaats van onze boeren te bestrijden, zou Demir beter de gevaarlijke Aziatische hoornaar bestrijden. Waar is Demirs besef dat honingbijen van levensbelang zijn, waar is haar respect voor onze imkers?", vraagt van Rooy zich af.