Worden we straks gevaccineerd tegen apenpokkenvirus? "Een redelijk vervelend vaccin, met bijwerkingen"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft gereageerd op de situatie rond het apenpokkenvirus, dat ons land bereikt heeft.

"Er zullen zeker nog meer gevallen vastgesteld worden. We hebben er nu helaas drie waar we zeker van zijn, maar er zullen ongetwijfeld nog wel mensen besmet zijn en worden. Dit is een besmettelijke ziekte", benadrukte Vandenbroucke op VTM.

"Maar we denken niet dat dit een explosie is die op ons gaat afkomen. De besmetting gaat via nauwe contacten; huid op huid, of bijvoorbeeld als je bedlinnen gedeeld hebt met iemand die besmet is."

Vaccins

Of er gevaccineerd moet worden? "Het klassieke vaccin, waarmee mensen vroeger zijn ingeënt tegen pokken, is eigenlijk nog goed. Dat zou kunnen gebruikt worden indien nodig."

"Dat vaccin werkt nog bij wie vroeger, lang geleden, gevaccineerd werd tegen pokken."

"Maar het vaccin tegen pokken is een redelijk vervelend vaccin. Daar heb je ook wel wat bijwerkingen van. Dus het is niet evident om te zeggen: we beginnen te vaccineren. Dat zou je doen als je te maken hebt met een hele ernstige, dodelijke ziekte, die zich snel verspreidt."

"Maar we hebben een grote strategische voorraad antipokkenvaccins", aldus Vandenbroucke.

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24