Zuhal Demir bezorgd: "Dan zou gemiddelde energiefactuur met minstens 460 euro extra stijgen"

door: STS
Zuhal Demir
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft uitgelegd waarom ze geen handtekening zet onder een Europese verklaring inzake versnelde klimaatambities.

Elf Europese landen willen het 'Fit For 55' pakket (het EU-doel om de uitstoot van broeikasgassen met 55% te verminderen tegen 2030, red.) versnellen. België schaart zich niet bij die landen, omdat Vlaanderen dat niet wil en er dus geen eensgezindheid is.

"De voorbije dagen werd op Europees niveau een tekst bediscussieerd over de versnelde Europese gasonafhankelijkheid met minstens 30% tegen 2030. Uiteraard staat Vlaanderen volledig achter een zo snel mogelijke onafhankelijkheid van Russisch gas", stelt minister Demir in een bericht op Facebook.

"Tegelijk eisen de opstellers in dezelfde tekst dat ook alle maatregelen van het 'Fit For 55' pakket versneld worden uitgevoerd."

"Dat wil dus zeggen ook die maatregelen die de energiefactuur van een gemiddeld Vlaams gezin met minstens 460 euro extra per jaar zouden doen stijgen."

"Zo snel mogelijk onafhankelijk worden van Russisch gas? Ja. Akkoord gaan met teksten die facturen van Vlaamse gezinnen weer zullen doen stijgen? Nee. De eerste tekst waar beiden niet aan elkaar gekoppeld worden, teken ik. Net dat hebben we laten weten aan de federale collega’s."